האזנות סתר: מה מותר ומה אסור

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
בתהליך חקירה אפשר להשתמש בהקלטת שיחות אך חשוב להכיר בגבולות של המותר והאסור ולהבין את המשמעות וההשלכות של האזנות לא חוקיות

האזנת סתר היא הקשבה כולל או לא כולל הקלטה של שיחה ללא הסכמה של המעורבים בה. המטרה של האזנת סתר היא להשיג מידע על דבר מה שהתבצע או לאשש חשד על דבר מה שעומד להתבצע. ההאזנה יכולה להיות לשיחת טלפון, לפגישה המתקיימת במקום פיזי ואף להתקשרות המתבצעת באמצעים דיגיטליים.

אדם רשאי להקליט שיחה בה הוא לוקח חלק, אך אם אינו שותף לה, מדובר בהאזנת סתר וזאת כמובן בהנחה שהצדדים שבשיחה אינם מודעים להקלטה.

חוק האזנות סתר

בישראל נחקק חוק האזנת סתר בשנת 1979 ובשנת 1991 עבר החוק תיקון נרחב וזאת בעקבות חוק יסוד כבוד האדם וחירותו. החוק קובע כי ניתן להאזין לתדרי רדיו חובבניים וניתן להאזין באקראי לשיחה המתקיימת באזור ציבורי ובתנאי שההאזנה נעשית בתום לב.

על פי החוק רשאי כל אדם להקליט שיחה כל עוד התקבלה הסכמה לכך מאחד מהצדדים השותף לה. כלומר, השיחה יכולה להיות מוקלטת כל ידי אחד מהשותפים באופן חוקי גם אם הצד השני לא מודע להקלטה. סייג לכך הוא האזנה או הקלטה המיועדים אם המטרה היא ביצוע עבירה, גרימת נזק או גילוי דברים בין בני זוג שלא לצורך הליך משפטי.

העונש על האזנות סתר לא חוקיות

אנו חיים בעידן בו קל יותר מאי פעם לבצע האזנת סתר. האמצעים הדיגיטליים לא רק שמאפשרים להאזין אלא לעתים עושים את העבודה עבורנו גם בלי שהתכוונו לכך. כיוון שהאזנה עלולה לפגוע בפרטיותו של האדם חשוב להבין את החוק, להתייעץ עם חוקר לפני כל האזנה וגם להכיר את העונש על פעולה לא חוקית.

על פי החוק, האזנה שמתבצעת בניגוד לו עלולה להוביל למספר שנים של שנות מאסר. עוד אומר החוק כי במידה והתבצעה פעילות לא תקינה על ידי חוקר פרטי, הדבר עשוי להוביל לשלילת רישיונו לעסוק בתחום ולכן החוקרים מקפידים מאד לפעול אך ורק על פי חוק. חשוב לדעת כי האזנת סתר לעו"ד, רופאים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים ורבנים אסורה למעט מקרים חריגים.

חשוב לדעת כי האזנת סתר המתבצעת בלי שהמקליט יהיה חלק מהשיחה או בלי שהשותפים ידעו על ההקלטה, אסורה בהחלט אלא אם ניתן צו משפטי המאשר את ביצוע ההקלטה. הקלטה ללא צו מהווה עבירה פלילית ולכן יש להתייעץ עם חוקר פרטי לפני ביצוע הפעולה כדי לוודא מה מותר, מה אסור לעשות וכיצד מותר לבצע את ההקלטה.

האזנות סתר ע"י חוקר

האזנת סתר כחלק מהליך החקירה

תפקידו של החוקר הפרטי הוא לאסוף מידע. הוא יכול לבצע מעקבים, לחקור אנשים שקשורים לנושא המדובר ולפעול בדרכים שונות וזאת בתנאי שהוא מבצע את עבודתו בהתאם לחוק. במידה והחוקר יבצע את העבודה שלא בדרך תקינה הוא גם עשוי לחשוף את עצמו להשלכות פליליות וגם הראיות לא יהיו קבילות בבית המשפט ולא יוכלו לשמש את הלקוח שלו.

למרות זאת, חוקר פרטי יכול להקליט שיחות שהוא שותף להן ואלו משמשות כשהוא בא לדובב אדם בצורה טבעית. כחלק מהעבודה החוקר הפרטי יכול להיטמע בחברה במטרה לעודד את העובדים לשוחח עימו ולספר להם עם פעולות לא תקינות. החוקר יכול לגורם כלשהו בארגון כדי לנסות להוציא ממנו מידע סודי ואם הנ"ל משתף פעולה ניתן להקליט אותו.

ההאזנה יכולה להיות חלק בלתי נפרד מתהליך החקירה ולכן יש לבצע אותה בצורה תקינה וחכמה. כמו כל פעולה אותו מבצע החוקר גם כאן נדרש תכנון מקדים, קביעת אסטרטגיה ולבסוף הוצאה לפועל של התוכנית בצורה חוקית ותקינה.

מה אפשר לגלות באמצעות האזנת סתר

האזנות סתר יכולות לסייע להליך החקירה ובעיקר לאיסוף המידע כאשר הדבר תלוי בעיקר בעבודתו של החוקר. אין לבצע האזנה בלי להיות שותף לה ולכן החוקר צריך לתכנן את צעדיו כך שיהיה נוכח ומעורב בשיחות אשר עשויות להיות משמעותיות מבחינת העסק או החברה.

החוקר יכול לחשוף ניסיונות להעברת מידע סודי מהחברה ובכלל זה מתכונים, מידע טכני, מידע על מצבה הפיננסי של החברה ועוד. עובדים בחברה יכולים לנסות להרוויח מהמידע שהם נחשפים לו ובמקרה ועולה חשד של התנהגות לא תקינה תפנה החברה לחוקר פרטי שינסה ליצור קשר עם הגורם הרלוונטי ולדובב אותו. אם החוקר מצליח להוציא את הדברים, גם גורמים מתחרים יצליחו לעשות זאת וטוב לגלות זאת בהקדם.

החוקר הפרטי יכול להתחזות לעובד מן המניין ולשמוע מהעובדים על התנהלותם, על "טריקים" שונים שהם מנסים לעשות ושעלולים לפגוע בחברה וכך לעזור להתנהלות נכונה. כל עוד החוקר לוקח חלק מהשיחה, הוא יכול לאסוף מידע חשוב ומשמעותי שעשוי להגן על החברה, לזהות ניסיונות פגיעה ולמנוע אותן.

האם המאמר עניין אותך?

מאמרים נוספים

השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם