כל האמת על פוליגרף

שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
כל מה שכדאי לדעת על המכשיר, רמת הדיוק, קבילות תוצאות בבית המשפט ועוד

פוליגרף הוא מכשיר אשר קולט את תגובותיו הבלתי נשלטות של האדם ומצביע האם הוא דובר אמת או שקר. המכשיר נקרא לא פעם גם "גלאי שקר" או "מכונת אמת" והוא מציג גרף של שינויים בתגובות שונות של האדם שמחובר עליו.

מכונת פוליגרף פועלת מתוך נקודת הנחה שישנן תגובות בלתי רצוניות של הגוף אשר מתרחשות כאשר האדם משקר. נקודת ההנחה היא שכאשר האדם משקר הדבר עשוי להוביל לעלייה בקצב הלב, הלחץ הדם ולשינוי במוליכות החשמלית. אותה מוליכות חשמלית בעור גורמת למחטי המכשיר לנוע כאשר האדם משקר.

למה משמש מכשיר פוליגרף?

מכשיר פוליגרף משמש במקרים של חקירה פלילית, במבדקי תעסוקה ובסיטואציות נוספות שונות כאשר האדם הנבדק מקבל על עצמו את הבדיקה ומאשר את ביצועה. האדם הנבדק מתחבר לחיישנים בנקודות שונות בגופו במטרה שאלו יעבירו אותות למכשיר.

המכשיר קולט ומתעד שינויים פיזיולוגיים כשאלו מתקיימים. בין היתר הוא מסוגל לקלוט שינוי בדופק, הזעה מרובה ובעוד מערכות שאי אפשר לשלוט עליהן. לאחר שהאדם מחובר למכשיר החוקר ישאל אותו שאלות ועליו פשוט לענות את האמת. באמצעות פוליגרף אפשר לגלות מה אמת ומה שקר.

איך המכשיר בודק אם הנחקר דובר אמת או שקר?

במשך שנים משמש מכשיר הפוליגרף לגלות את האמת. הנחקר חייב לשתף פעולה עם התהליך ולהיות מוכן לענות על השאלות השונות. למכשיר מחוברים כבלים שונים שבקצוות חיישנים המונחות באופן שאינו כואב על גופו של האדם ובנקודות קבועות. החיישנים אוספים מידע הנוגע לשינויים גופניים שהנבדק לא יכול לשלוט עליהם.

המכשיר עצמו קולט את השינויים הגופניים אך החוקר הוא זה שצריך לדעת אילו שאלות עליו לשאול. החוקר יבחן את נושא החקירה, יוודא כי הנחקר כשיר לביצוע הבדיקה וינסח שאלות קצרות וברורות שהתשובה להן תהיה ישירה. התשובות לשאלות צריכות להיות כן או לא, קצרות וברורות. אם הנחקר לא הבין את השאלה יש לשנות אותה ויש להימנע מכך ככל האפשר.

כדי לבצע את הבדיקה בצורה תקינה, החוקר ישאל את הנחקר מספר שאלות "פשוטות" שהתשובה אליהן ידועה לכל וזאת כדי לתת לו תחושה נינוחה. לאחר מכן הוא יתקדם לשאר השאלות שתכנן להעלות כאשר הוא ישאל את אותן השאלות מספר פעמים, בסדר שונה. המחט של הפוליגרף תנוע בהתאם לתגובות הנחקר ובסוף החוקר יצטרך לנתח את התוצאות.

בדיקת פוליגרף

רמת הדיוק של בדיקת הפוליגרף

כאשר בדיקת הפוליגרף מתבצעת על ידי גורם מקצועי היא יכולה להביא לתוצאות מדויקות למדי. כיוון שהמכונה בוחנת את התגובות הבלתי נשלטות של הגוף, קשה מאד "לעבוד" עליה ולהמציא תשובות לא נכונות. רוב האנשים מגיבים בצורה כלשהי לשקר שהם מספרים והמכונה יכולה לזהות זאת.

בתחילת הבדיקה נלקחים מדדים ראשוניים באמצעות שאלות "קלות" כך שהמכונה והחוקר יוכלו לדעת מה המצב הנורמטיבי של הנחקר. לצד זאת, חשוב לשים לב כי הבדיקה לא יכולה לארוך זמן רב וכי יש לבצע אותה במקצועיות ובדרך הנכונה. אי אפשר לשאול את הנחקר שאלות כלליות, להשתמש בשפה שאינה ברורה או להגיע לא מוכנים לקראתה.

מבחינת הנחקר, כדי להגדיל את הסיכוי לעבור את הבדיקה, יש לענות את האמת. רצוי גם להגיע לבדיקה נינוחים ככל האפשר, לאחר שנת לילה טובה, ארוחה קלה ולבקש הבהרה בכל שאלה שאינה ברורה. חשוב שהחוקר ייתן לנחקר את האפשרות להבהרה אם יש לו צורך בכך ובכלל, שיתכונן נכון לתהליך החקירה.

קבילות תוצאות הפוליגרף בבית המשפט

בדיקת פוליגרף אשר מתבצעת על ידי גורם מקצועי ומנוסה יכולה להביא לגילוי האמת. עם זאת, היא לא תמיד תהיה קבילה בבית המשפט. הבדיקה עוזרת לגלות את האמת ובמיוחד במצבים בהם קשה לדעת מה מציאות ומה לא. הבדיקה יכולה להיות אמינה אך בית המשפט לא תמיד יכול להסתמך עליה.

במקרה של משפט פלילי יש צורך בהוכחה וודאית כדי לקבוע שהאדם אשם ולכן חקירה בפוליגרף אינה מספיקה לצורך הרשאה. במקרה של משפט אזרחי אפשר להשתמש בפוליגרף כשיש צורך בקביעת מהימנות הגרסה שניתנה. יש לציין כי על מנת שהתוצאה תהיה קבילה צריכים להתקיים שני תנאים:

  1. שני הצדדים צריכים להסכים לביצוע בדיקת הפוליגרף וזאת ללא הפעלת לחץ, קביעת תנאים ובלי לפגוע בפרטיות הנחקר. על הנחקר להסכים לבדיקה בכתב.
  2. בית המשפט יתחשב בתוצאות בדיקת הפוליגרף בתנאי שהתוצאות חד משמעיות. לכן חשוב לבצע את הבדיקה בעזרת חוקרים מיומנים.

הקשר בין הפוליגרף למשרדי חקירות

התפקיד של בדיקת הפוליגרף הוא להצליח להגיע לחקר האמת. לכן, חשוב מאד שהחקירה תתבצע על ידי גורם מנוסה שמכיר היטב את המכשיר ואת תהליך החקירה. חשוב להשתמש במכשיר מתקדם, לזהות ניסיונות מניפולציה כבר במהלך החקירה ולדייק בניסוח השאלות.

משרדי חקירות יכולים לסייע לארגונים, חברות ועורכי דין כשאלו רוצים לדעת את האמת. המשרד מביא ניסיון קודם ומיישם אותו בכל בדיקה. החוקר מקבל את כל המידע הנחוץ מהחברה, מכין את תהליך החקירה והבדיקה, מוציא אותה לפועל במקצועיות ובסופה מספק דו"ח מפורט של הממצאים.

האם המאמר עניין אותך?

מאמרים נוספים

השאירו פרטים
ונחזור אליכם בהקדם