"עוגן" - מובילים בחשיפה ומניעת מעילות
משרד חקירות פרטיות עוגן מוביל בחקירות מעילה בכספים ומעילה באמון בגופים פרטיים וארגונים ציבוריים. המשרד עובד בפריסה ארצית ובחו"ל.
מדי שנה מפסידים ארגונים, מפעלים וחברות כספים וזאת בשל פגיעה המתבצעת מגורמים פנימיים בתוך הארגון. מעילה בכספים מתבצעת בנקודות שונות של הארגון, בהתאם לאופן ההתנהלות שלו ונקודות החולשה שבו והן מתבצעות על ידי עובדים בדרגות שונות.
הפגיעה כתוצאה מהמעילה היא כלכלית אך לא רק. ברגע שהארגון נפגע, האמון שלו יורד, הקשרים הפנימיים בין העובדים עלולים להיות מתוחים וההתאוששות עשויה לקחת זמן רב. ככל שהמעילה נתפסת בשלב מוקדם יותר, כך הפגיעה קטנה יותר והחזרה לשגרה מהירה יותר.
חשוב לדעת
המניעים למעילה בכספים / אמון
האדם ההגון לא יבין מדוע לפגוע בארגון והאדם המועל לרוב לא יתפוס את עצמו כפושע. חשוב שכל ארגון יכיר את המניעים המובילים לפעולה הפוגענית כדי להבין את חשיבות הבדיקה הפנימית.
על מנת שתתרחש מעילה, צריכים להתקיים שלושה דברים: סיבה אישית, הצדקה לפעולה ופתח שמספק הזדמנות.
סיבות כלכליות
העובד הנורמטיבי לא יגיע למקום העבודה מתוך מטרה למעול בכספים. לרוב, המעילה תתבצע על ידי עובדים בנקודות מפתח, שניתן בהם אמון ושיש להם עבר תקין לחלוטין. ברגע שהעובד מוצא סיבה למעול, הוא יתחיל לפגוע בארגון.
לעתים הסיבה תהיה בעיה כלכלית, לעתים לאחר הסתבכות עם השוק האפור ויתכנו מקרים בהם שינויים במשפחה (גירושין, פיטורין של בן/ בת הזוג, צורך בסיוע להורים), יהיו סיבה "מוצדקת" מבחינת המועל. מצוקות וסכום גבוה מגבירים את הסיכוי שהעובד ינצל את האמון שניתן בו ויבצע מעילה בכספים של החברה או קבלת כספים תמורת העברת מודיעין עסקי למתחרים.
הצדקה לבצע את המעילה
רוב האנשים לא ימעלו בכספים ויותר מכך, הרוב לא יעלו על דעתם שיעשו בעתיד פעולה שעלולה לפגוע בארגון אליו התקבלו. על מנת שהעובד יבצע את המעילה, הוא צריך להאמין כי מה שהוא עושה אכן לגיטימי. ההצדקה יכולה להיות כשהעובד חושב כי "מגיע לו" יותר בתמורה למאמצים שלו. אפשרות נוספת היא אם העובד מאמין כי מה שהוא יעשה לא באמת יפגע בארגון.
כמובן, הצדקה היא פעולה פנימית ולצדה פעמים רבות העובד ישכנע את עצמו שהפעולה שהוא מבצע היא חד פעמית. יש לציין כי לרוב המועל באמת זקוק להצדקה במעילות הראשונות אך ככל שהוא פוגע בארגון יותר כך הוא כבר לא זקוק יותר לשכנוע עצמי.
פתח לביצוע המעילה
הזדמנות מתייחסת למספר היבטים. הראשון הוא היכולת לגשת למערכת כאשר זו פעמים רבות ניתנת על ידי הארגון עצמו, במסגרת תפקידו של העובד. לצד זאת, ברור כי העובד רוצה להרגיש בטוח כשהוא מבצע את הפעולה (ובמיוחד אם הוא מאמין כי בעתיד יחזיר את הכסף).
אם לא מתבצעות ביקורות פנימיות ואם העובד לא מרגיש שהוא מסתכן, הסיכוי שהוא יחליט לפעול ולמעול בכספים, עולה. התפקיד של הארגון הוא למנוע את ההזדמנות על ידי יצירת מנגנוני בקרה פנימיים וחיצוניים.
ונחזור אליכם בהקדם
סטטיסטיקות למעילות כספים / אימון בארגון
כל ארגון, חברה, עסק ואפילו עמותה, עלולים למצוא את עצמם נפגעים בשל מעילה בכספים. המעילה מתבצעת על ידי עובדים ובעלי תפקידים שלרוב יש להם גישה נוחה לכספים או למנגנון שקשור בהם. הנזק עצמו יכול להגיע ממחלקות שונות ובהן: קופות, רכש, מחסן, הנהלת החשבונות, מחלקת המחשבים ואחרים.
כפי שאפשר לראות, הסטטיסטיקה מצביעה על כך שאף סקטור לא מוגן, כשהפגיעה יכולה להימשך לאורך זמן (אפילו שנה וחצי ויותר). כשהמעילה מתגלה הארגון חווה פגיעה כלכלית אך גם פגיעה במוניטין, באמון הפנימי והוא יכולת ההתאוששות היא זו שתקבע את עתידו.
מעילות על פי סקטורים
כל סקטור נמצא בסיכון למעילה. בסקטור הפרטי, הסיכון עומד על 42% ולעומתו הסקטור הציבורי עומד על 29% סיכון. בסקטור הממשלתי הסכנה גם כן גבוהה ועומדת על 16%. אפשר לראות כי הסקטור הפרטי נמצא בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר כאשר סכומי הגניבה גבוהים באופן יחסי והיציבות בדרך כלל חלשה יותר.
גברים מול נשים
רוב מעילות הכספים מתבצעות על ידי גברים כאשר הסטטיסטיקה עומדת על 85% גברים לעומת 15% נשים. ב-70% העובדים אשר מעלו היו בתפקידים בכירים ואת הגישה למערכות המרכזיות ניתנו להם בשל תפקידם. כלומר, בדרך כלל הפגיעה מתבצעת על ידי עובדים שזכו לאמון מלא מצד הארגון ולכן קשה להעלות על הדעת שהם בכלל ימעלו בתפקידם.
הרשאות קודמות
אחד הקשיים הנוגעים למעילות, זיהוי שלהן ואפילו העלאת חשד נובע בשל העבר של רוב הפוגעים. 96% מהמועלים מבצעים את הפגיעה בפעם הראשונה בחייהם והם ללא כל עבר פלילי. העובדה שמדובר באנשים "נורמטיביים" מקשה על הארגון לקבל את הרעיון שהם עשויים להוות עליו איום.
סוג המעילות
רוב מעילות הכספים כוללות גניבה של סכומי כסף גדולים ופעמים רבות לאורך תקופה ארוכה. 55% מתוך המעילות מתבצעות על ידי זיוף מסמכים, שינוי נתונים והעברות כספים לחשבונות אישיים (של המועל או אחרים). בחלק מהמקרים המועלים משמידים את המסמכים ויוצרים מסמכים חדשים כך שכל ההעברות וההוצאות ייראו תקינות לחלוטין.
ההחלטה על חקירת מעילה בכספים
ההחלטה לפתוח בחקירה לעולם לא קלה כיוון שמראש היא דורשת הבעת אי אמון בעובד או בעובדים. 40% מהחקירות נפתחות לאחר שנמסר טיפ פנימי על ידי אחד העובדים שנחשף לפגיעה. רק 15% מהחקירות נפתחות לאחר ביקורת פנימית ורק 13% תודות לסקר הנהלה פנימי. המקרים בהם עובד מחליט להיחשף על דעת עצמו מעטים וגם אם הם קורים, לרוב כבר התרחשה פגיעה משמעותית בארגון.
הדגלים האדומים שצריכים לעורר חשד למעילה
מעילה היא פעולה מתוכננת שפעמים רבות יקדם לה תכנון מקיף. העובד, אמנם מצדיק את פעולותיו לעצמו, אך הוא ינסה להסתיר אותן ככל האפשר והדבר עשוי להוביל גם לשינוי התנהגותי, התבודדות והסתרה של הפעולות אותן הוא מבצע.
לעתים, כבר בשל התכנון משתנה האופי של העובד וזהו אחד הסימנים שצריך לעורר חשד ולהוביל לחקירת מעילה בכספים.
סימנים מקדימים למעילה
אי שביעות רצון – אם העובד נשמע לפתע חסר שביעות רצון, מגובה המשכורת, העבודה שהוא משקיע ואופן ההערכה כלפיו, יתכן שהוא כבר מכין לעצמו את הסיבות לבצע את המעילה.
קשיים כלכליים – עובד אשר נמצא בקשיים כלכליים, עובר הליך גירושין ושסובל מבעיות הימורים או התמכרויות לאלכוהול ולסמים, עשוי לנצל את תפקידו ולמעול בכספים.
סימנים מחשידים לכך שנעשית מעילה
קניות לא סבירות – עובד אשר לפתע עולה ברמת החיים צריך לעורר חשד. בכלל זה רכישת רכב חדש, שיפוץ ואפילו הזמנת אוכל יקר באופן קבוע ובפתאומיות למקום העבודה.
ריכוזיות – עובד אשר מועל בכספים עשוי לנסות למנוע מאחרים להיות מעורבים בעבודה שלו. הוא יעבוד גם בשעות מוקדמות או מאוחרות מאד וימנע מיציאה לחופשה.
קרבה לספקים – כל מה שקשור בקרבה מוגזמת לספקים או ללקוחות עשוי להצביע על חשד כי העובד מנסה לנצל את מקום העבודה.
הצעדים שיש לעשות לאחר התעוררות החשד
מעסיקים צריכים להיות מודעים לכך שארגונים רבים סובלים ממעילה בכספים. עליהם להכיר את מאפייני המעילה, את הסימנים המחשידים ולדאוג באופן קבוע לביקורת פנימית וחיצונית. השקעה במניעת המעילה יכולה למנוע נזק אדיר ממדים, הן מבחינה כלכלית והן מבחינה תפקודית. על מנת להימנע מאותם נזקים מומלץ לפנות לחברת חקירות ולבנות יחדיו תוכנית מנע לפעילות קבועה.
במידה וכבר ישנו חשד לכך שמתבצעת פגיעה בארגון, יש לפנות למשרד חקירות מורשה או חוקר מוסמך המתמחה בחקירות מעילה בכספים ואמון. המשרד יכין אסטרטגיית פעולה, יפעל באופן דיסקרטי ויביא ממצאים שיאפשרו לארגון להרחיק את העובד ולהוביל להתאוששות מוקדם ככל שניתן.
ממצאי חקירות מעילה שמתבצעת ע"י משרד חקירות מורשה יכולים לשמש כראיות בבתי המשפט.
משרד חקירות עוגן מבצע חקירות בפריסה ארצית וגם בחו"ל.
מינימום הזמן הנדרש כדי להשלים חקירת מעילה תלוי במספר גורמים כמו סוג המעילה, מיקום החקירה, רגישות הנושא, מורכבות ועוד. משרד חקירות מנוסה יספק לכם מראש הערכה משוערת.