"עוגן" - מובילים בתהליך בדיקת נאותות
"עוגן" מתמחה ומוביל בבדיקת נאותות לעסקים, לארגונים ולגופים מוסדיים ופועל בפריסה ארצית ובחו"ל.
בדיקת נאותות או באנגלית, Due Diligence, היא בדיקה של אדם, בית עסק, חברה, ארגון, לצורך קבלת החלטה בנוגע לחתימת חוזה בין שני צדדים או יותר. הבדיקה נעשית לפני השקעה, רכישה, מיזוג, הנפקה ציבורית והיא כוללת בחינה רחבה של מרכיבים רבים כשהמטרה היא לוודא כי העובדות כי נמסרו מהצד הרלוונטי אכן תואם את המציאות.
הליך בדיקת נאותות מתבצע בדרך כלל ביוזמתו של המשקיע אשר פונה לחברה המתמחה בתחום. התוצאות המתקבלות מהוות את תשקיף העסק, הארגון או החברה והוא חושף מידע רב וחשוב שמאפשר לקבל החלטות מושכלות. הבדיקה תתבצע לפני קבלת ההחלטה בנוגע לעסקה ולפני חתימה על חוזה שמחייב את הצדדים.
חשוב לדעת
מטרות בדיקת נאותות
כל חוזה משפטי מחייב את הצדדים ומרגע שנחתם יתכן רווח או הפסד גדול. המטרה של הגורם המשקיע היא להרוויח כסף ולראות כי ההשקעה שלו אכן הולכת אל המקום הנכון. המשקיע יכול לשמוע מהחברה על יתרונותיה, הצלחותיה ואף לראות פרזנטציות ותשקיפים שנעשו על ידה. עם זאת, כדי לבדוק את אמינות המידע ולגלות מה לא נאמר לו לגבי העסקה, יש לבצע בדיקה מקיפה.
בבדיקת נאותות נאסף מידע על מצבה הנוכחי של החברה, ההתחייבויות שיש לה, ההון האנושי, פטנטים שהיא רשמה לטובתה (ותוקפם), היכולות הטכנולוגיות שלה ועוד. כל זאת כדי לאפשר למשקיע לקבל החלטה האם ההשקעה אכן תואמת את העלויות והאם הוא יוכל ליהנות מרווחים כפי שהוא מצפה. במהלך הבדיקה נאסף מידע חשוב שמאפשר למשקיע להפחית את הסיכון שלו בעסקה.
באילו מקרים מבצעים בדיקות נאותות
לפני השקעה פוטנציאלית
רוב הרעיונות וחברות הסטארט אפ נכשלים. הסיבות לכך יכולות להיות ההון האנושי, הרעיון, הפעולות שנעשו עד לאותו הרגע, מוניטין ועוד. השקעה ברעיון וחברה בהקמה (או שעוד לא הונפקה או לא ברווחים), יכולה להיראות כהימור ולשם כך נעשית בדיקת נאותות. במהלך הבדיקה נאסף מידע מקיף על האנשים המרכזיים המעורבים בחברה, התוכנית העסקית, היכולות הכלכליות וכל זאת כדי לאפשר למשקיע להחליט האם זוהי ההשקעה הנכונה עבורו.
לפני רכישה
המשקיע הוא בעל ההון והמטרה שלו היא למנף את כספיו על ידי ביצוע עסקה שתנאיה טובים עבורו. הסתמכות על נראות החברה/ עסק או על הדברים הנאמרים בלבד, עשויה להוות סיכון משמעותי. כדי להשקיע את הכספים בחוכמה יש לאסוף ידע רב על החברה, לבדוק את הדברים הנאמרים, המוניטין ואת התוכנית העסקית העתידים. כל פרט יכול להשפיע על עתידה החדש ועל המשקיע לדעת לקראת מה הוא הולך.
לפני מיזוג
במקרה של מיזוג בין שתי חברות, כל אחת יכולה לצמוח בעזרת השנייה, אך אם החברה איתה מתמזגים בעלת מוניטין בעייתי, בעיות תזרים ואחרות, היא עלולה לפגוע בחברה המצליחה. יכול להיות שהנתונים של החברה אינם מזהירים, אך חשוב שהחברה היציבה תדע זאת מראש וכדי להחליט האם בעזרת המיזוג היא תוכל להוביל את עצמה לצמיחה המצופה.
ונחזור אליכם בהקדם
המידע הנאסף במסגרת בדיקת נאותות
כל בדיקת נאותות יכולה להיות שונה באופי שלה ויתכן שיהיה צורך במידע רחב ומקיף או במידע ספציפי.
איסוף המידע יתבצע על ידי חברה מקצועית המתמחה בתחום זה והוא יכול לכלול:
ההון הנוכחי של החברה
בין אם מדובר במיזם ובין אם בחברה, חשוב לבדוק מהו ההון הנוכחי הקיים כשהדבר מתבטא בכספים, נכסים וטכנולוגיות. המידע עשוי להשפיע על ההשקעה במובנים שונים כולל האם להשקיע או לא, מתי להשקיע והאם סכום ההשקעה המבוקש יספיק כדי להשיג את היעדים המצופים לאחר ההשקעה.
הכנסות ורווחים
זוהי בדיקה חשבונאית אשר צריכה להתבצע בשיתוף רואה חשבון. המטרה היא לבדוק מהו המצב הפיננסי של החברה, מהם הנכסים שלה, איזה אשראי יש לה ולפני אילו התחייבויות פיננסיות היא עומדת. את המידע אפשר לקבל מספרי החברה אך חשוב לבחון האם יש מידע שנסתר מן העין (או הספרים) שחשוב שהמשקיע ידע עליו.
הון אנושי
האנשים שנמצאים מאחורי החברה או המיזם חשובים ומשפיעים על ההצלחה. בדיקת ההון האנושי חשובה כאשר כל או חלק מכוח האדם צפוי להמשיך לפעול גם לאחר ההשקעה. במסגרת בדיקת נאותות יבחנו האנשים במובנים שונים ויתכן ויהיה צורך בחקירות אישיות דיסקרטיות. חשוב לפנות לחוקרים אשר מכירים היטב את הדרישות כדי להגיע למידע המהימן והרלוונטי.
הון טכנולוגי
כאשר הדבר רלוונטי, יש להעריך את היכולות הטכנולוגיות של החברה כולל רמת החדשנות. במהלך הבדיקה ייבחן מצב החברה (או המיזם) מבחינת פטנטים ומצבם, באיזה טכנולוגיה משתמשים ואילו פעולות מבוצעות כדי לשמור על היתרון הטכנולוגי היחסי של החברה. המטרה היא לדעת האם היתרון הנוכחי באמת מהווה יתרון או שהוא זמני בלבד.
בדיקה משפטית
כל ההסכמים והחוזים הנוכחיים של החברה יכול להשפיע על העתיד ובכלל זה: חוזים מול עובדים, ספקים ונותני שירות אחרים. החברה יכולה להיות בעלת חוזי הפצה או רישוי וכל אלה מעמידים אותה מול התחייבויות, מגבלות והזדמנויות שיש לבדוק לעומק.
SWOT – סיכונים, איומים, הזדמנויות, חוזקות
ניתוח SWOT בוחן את הסיכונים, האיומים, ההזדמנויות והחוזקות של החברה או המיזם. ברור כי לכל עסק ישנם חולשות, השאלה שצריכה להיבחן היא האם במכלול, היתרונות עולים על החסרונות. המטרה של המידע היא לאפשר למשקיע לקבל החלטה האם החברה אכן מותאמת לסוג ההשקעה או לא.
חשיבות בדיקת נאותות
הבדיקה המבוצעת על ידי אנשי מקצוע מומחים בתחום יכולה להשפיע על ההחלטה כיצד לנהוג אל מול ההזדמנות הקרובה. מזמין בדיקת נאותות לא יקבל לידיו מידע חסוי אך יוכל לקבל את התמונה הרחבה על האנשים, החברה, הטכנולוגיה, הפטנטים ועוד, שקשורים בחברה או באנשים איתם הוא מעוניין לבצע עסקה.
בסיום איסוף המידע על ידי הגורם המתאים לכך יוכל המשקיע להחליט כיצד לפעול. ידע הוא כוח והוא יכול להשפיע על ההחלטה והצעדים העתידיים. יש לציין כי לרוב ניגשים אל הבדיקה כשכל הצדדים בעלי כוונות טובות ומעוניינים לשתף פעולה כדי לקבל החלטות מושכלות בנוגע לעתידם.
איך מבצעים בדיקת נאותות מוצלחת
כל בדיקת נאותות מתבצעת בצורה שונה וזאת בהתאם למידע הנדרש ולעסקה המיועדת. המידע אשר נחשף במהלך הבדיקה עשוי לא רק להשפיע על העסקה אלא גם על העסק אשר מספק את המידע. לכן, הבדיקה לא נעשית על ידי המשקיע או החברה הנוכחית אלא על ידי חברה חיצונית שמתמחה בנושא. החברה תאסוף את כל המידע הנדרש ובסופו של דבר תעביר את סיכום המידע הרלוונטי.
לא פעם נעשית בדיקת נאותות של חברה מתחרה לצורך רכישה או מיזוג. החברה המתחרה רוצה וצריכה מצד אחד להגן על עצמה לאורך הדרך ומצד שני לחשוף מידע רגיש. היא לא יכולה להסתכן בכך שהמידע יעבור ישירות, כפי שהוא, לחברה המתעניינת בעסקה ולהסתכן במצב בו תיפגע אם העסקה לא תצא לפועל. בדיוק לשם כך נכנסת חברה מקצועית המתמחה בתחום כשעליה לדאוג שכל מידע שייאסף יגיע רק לגורם המתאים ביותר.
השירותים שלנו הינם בפריסה ארצית וגם בחו"ל.
לפני השקעה פוטנציאלית, לפני רכישה ולפני מיזוג.
מינימום פרק הזמן הנדרש להשלים בדיקת נאותות תלוי במספר פרמטרים כמו סוג המידע הנדרש, מיקום, מורכבות ועוד. חברה מנוסה תספק לכם מראש הערכה משוערת.