המטרות של תהליך ניהול סיכונים ארגוני
- לאתר מבעוד מועד גורמי סיכון ולהתריע את הנהלת הארגון.
- לצמצם את מידת החשיפה לאיומים פוטנציאליים.
- לייצר הפקת לקחים, נהלים חדשים או אפילו שיטה ארגונית חדשה, על מנת למנוע באופן מקסימלי את הנזק שעלול להיגרם מהסיכון שזוהה.
- למזער את מידת הנזק שנגרם מסיכון שהתממש, באמצעות צעדים ניהוליים אפקטיביים שתוכננו מראש.
התפקיד של מודיעין עסקי בניהול סיכונים ארגוני
מודיעין עסקי הפך בעשרות השנים האחרונות לחלק אינטגרלי במערך ניהול הסיכונים של חברות וארגונים. כפי שקורה בתהליכים עסקיים רבים, ראשית החברות הגדולות בארה"ב ובאירופה החלו להיעזר במודיעין עסקי לצורך בקרת נזקים וניהול סיכונים, ולאחר מכן תהליך זה "זלג" מטה לחברות מכל הגדלים והסוגים.
מודיעין עסקי מביא לתחום ניהול הסיכונים יכולות וערכים ייחודיים כגון:
הגנה על הון החברה – מודיעין עסקי מביא התבוננות מבוססת עדויות מהשטח ואיסוף דאטה בנוגע למצבה התחרותי של החברה ולאיומים הנשקפים לה.
תמיכה בהשגת יעדים אסטרטגיים – מודיעין עסקי ברמה גבוהה עשוי להוביל להמלצות מפתח עבור הנהלת החברה, תוך זיהוי של הזדמנויות לצמיחה באמצעות נטילת סיכונים זהירים וחכמים. כאן עשוי להיות תהליך שבו המודיעין העסקי מציע רעיון אסטרטגי חדש, וניהול הסיכונים הארגוני מעריך את מידת הסיכון-סיכוי שבמהלך, כלומר מה הסיכונים הטמונים במהלך, ומהי ההשפעה השלילית שעלולה להיווצר אם לא יצלח.
שיפור בקבלת החלטות – תחום ניהול הסיכונים עלול להפוך ל"תיאורטי", עמוס במלל אקדמי וחסר בחיבור למציאות הארגונית בשטח. המודיעין העסקי מביא בזמן אמת מידעים ונתונים המחוברים לשווקים התחרותיים בהם פועל הארגון, ויכולת זו מגבירה את הוודאות ומאפשרת קבלת החלטות טובה יותר, ברמה אסטרטגית, שיווקית, פיננסית ותפעולית.
יוזמה והעזה – בתעשיות רבות תחום ניהול הסיכונים התעצם מאוד בעקבות הרגולציה במדינות המערב. אחת הדוגמאות הבולטות בתחום זה הוא הגידול המשמעותי בפעילות רגולטורית בתעשיית הפיננסים בארה"ב לאחר משבר משכנתאות הסאב-פריים בשנת 2008. באופן טבעי, כאשר ניהול סיכונים מגיע לארגון על רקע פעילות רגולטורית, הדגש נוטה עם הזמן להיות "הגנתי", ממוסד והמחשבה היא כיצד להגן על הארגון מאיומים שונים. זו חשיבה נכונה וראויה כמובן, אולם כאן מגיע האפקט הייחודי של מודיעין עסקי ברמה גבוהה, שיודע להניע בשילוב זרועות עם מערך ניהול הסיכונים הארגוני, תהליך של זיהוי הזדמנויות, על בסיס מעבר מנטלי של האגף כולו לנטייה יותר "התקפית", כלומר להניע תהליך שבו למשל מדי רבעון ינותחו שתי ההזדמנויות הטובות ביותר של החברה לצמיחה אגרסיבית, מהם הסיכונים וכיצד למנוע מהם להתממש בדרך להשגת היעדים.
קונפליקטים שעלולים לצוץ בין המודיעין העסקי לבין ניהול סיכונים
המודיעין העסקי מהותו שונה מהמהות של ניהול סיכונים, ושוני זה עלול להוביל לקונפליקטים פנים ארגוניים. ארגונים חכמים יודעים לשלב כוחות ולייצר חיבורים פוריים ויצירתיים, כדי לקבל את היתרונות של כל צד.
אילו קונפליקטים עלולים לצוץ בין המודיעין העסקי לבין אגף ניהול הסיכונים?
- המודיעין העסקי יכול להמליץ להנהלה על נתיב פעולה לחשיפת מידע רגיש בקרב מתחרים או ספקים, כמובן בדרכים חוקיות, אולם ניהול הסיכונים עלול להזהיר מפני חשיפה משפטית.
- המודיעין העסקי יכול להמליץ להנהלת הארגון לרכוש טכנולוגיה חדשה לאיסוף מידע, אולם ניהול הסיכונים ידגיש את פרצת האבטחה שעלולה להיווצר בארגון כתוצאה משימוש בטכנולוגיה החדשה.
- המודיעין העסקי יכול להמליץ להנהלה לעשות מספר פעילות כדי לממש הזדמנות אסטרטגית להגדיל את ההכנסות בתחום מסוים, אולם ניהול הסיכונים עלול להתריע על תגובות אפשרויות של המתחרים בתחום זה, העשויות לפגוע בתזרים המזומנים של הארגון בעת הנוכחית.
- המודיעין העסקי יכול, לעתים, להמליץ להנהלת הארגון להתקדם במהירות על מנת לממש הזדמנות תחרותית כלשהי, אולם ניהול הסיכונים עשוי לדרוש השגת היתרים או בקרות בהתאם לדרישות רגולטוריות.
חשוב לציין כי אין צד שהוא צודק או טועה, אלא "אלו ואלו דברי אלוהים חיים", כלומר המודיעין העסקי וניהול הסיכונים הם שני הצדדים של אותו מטבע, ושילוב הכוחות ביניהם עשוי להוליד חוסן ארגוני ויתרון תחרותי עוצמתי לאורך זמן.
על מנת למנוע ואף לפתור קונפליקטים אלו, שעשויים לצוץ מעת לעת, חשוב לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים, הבנה הדדית של המטרות ושל דרכי הפעולה של המודיעין העסקי ושל ניהול הסיכונים. חשוב שהנהלת הארגון תגדיר באופן ברור כי נדרש תיאום מלא בין שתי זרועות קריטיות אלו.
מודיעין עסקי הוא סיכון מחושב
בעולם העסקים של ימינו יש חשיבות עליונה להשיג מודיעין איכותי בזמן אמת, מהשטח. מערך פרוס היטב של מודיעין עסקי שמנוהל על ידי משרד חקירות מנוסה יכול לעשות את ההבדל שבין לשמר או לטפח מובילות ארגונית, לבין דשדוש מאחור. פעילות זו, שעניינה לספק "עיניים" להנהלה, בתחומי השיווק, הפיננסים והתפעול, עשויה לעורר גורמי סיכון מסוימים, וחשוב שמומחים לניהול סיכונים ילוו פעילות זו, לא על מנת לחנוק אותה, אלא על מנת לגדר אותה בגדרים של "סיכון מחושב", סיכון שמנהלים בארגון תחרותי חייבים לקחת על מנת לשגשג בעידן של ימינו.